Honnan indul kapcsolatod vállalatunkkal?

2015-ben kerültem trénerként az Aegonhoz. Ezt megelőzően is hasonló pozícióban dolgoztam, korábban pedig foglalkoztam biztosítás értékesítéssel is. Nekem mindig az volt a legfőbb szempontom, hogy nem akartam eladni biztosítást, hanem azt mondtam, hogy tőlem lehet vásárolni. Ez tükrözi az én értékesítői attitűdömet, hiszen úgy érzem, hogy ha én akarnék valakinek eladni valamit, az nekem lenne jó. Talán ennek a mentalitásnak volt köszönhető, hogy elhívtak engem oktatni már tanácsadóként is.

Az Aegonban az elejétől nagyon szimpatikus volt, hogy ki mertük mondani, hogy van egy erős múltunk és piacvezetők vagyunk a lakásbiztosítások terén. Tetszett, hogy van jövőképünk, és egyértelműen a legnagyobb biztosítók között vagyunk Magyarországon. Jó a toborzásunk, 1600 fős értékesítési hálózattal rendelkezünk, elsőrangúak a termékeink és nagyon fontos az innováció a vállalat életében.

Hogyan kell elképzelni a mindennapos oktatói munkád? Vannak speciális módszereid, amiről szívesen beszélnél? 

A munkámhoz tartoznak a termékoktatások, az értékesítéstechnikai képzések, de a tréneri csapatunk oktatta le az elektronikus aláírást, továbbá vittünk az ügynökségekre felelevenítő képzéseket. Igény esetén dolgozom a tananyagfejlesztésben is, a Tudáskontrollhoz gyártom a kérdéseket, vagy éppen vizsgáztatok egy ügynökségen, továbbá részt veszek a vezetői és értékesítői szakmai rendezvényeken is.

Ha tréningnapokról beszélgetünk, akkor egy 9 és 17 óra között zajló, mindenki számára egységes forgatókönyv létezik. 2018-ban új oktatási módszert vezettünk be, amelynek lényege, hogy a tanácsadó egyéni képességein van a fókusz. A kétnapos tréningek rendkívül gyakorlatiasok, és tulajdonképpen lemodellezik az értékesítési folyamatot.

Gondolatébresztőkkel kezdünk, amelynek az a feladata, hogy ráhangolódjunk, információt gyűjtsünk az adott témáról. Szeretjük ezt játékos formában prezentálni, hiszen sokkal könnyebben elsajátítható mindaz, ha kevésbé száraz, de mégis valós forrásokkal alátámasztott tananyag mentén haladunk. Ez az ügyfelek számára is fontos, hiszen nem biztos, hogy ők tisztában vannak pl. a jelenlegi nyugdíjhelyzettel, így szükséges ismereteket átadni számukra.

Fontos, hogy a tanácsadói munka során igényalapú értékesítés történjen, ezért az igényfelmérést szituációs feladatokkal gyakoroljuk, melynek során információt gyűjtünk az ügyfélről. Hiszünk benne, hogy ügyfeleink időskori nyugalmat, biztonságot vásárolnak maguk és családjuk számára. Ehhez szükséges, hogy a tanácsadók ismerjék a termékek tulajdonságait is, és érthető módon tudják prezentálni a személyre szabott megoldási javaslatot az ügyfél számára. Ezt az úgynevezett „háromperces” prezentációkkal mutatják be egymásnak, amire egymástól kapnak pozitív, továbbá tőlem szakmai visszajelzést. Hihetetlen élmény, hogy tréningről tréningre, de már egyik napról a másikra milyen változásokat lehet elérni a résztvevőkkel ezen a téren. Természetesen a képzés részét képezi a kalkuláció is, hogy a tanácsadó számokkal is alá tudja támasztani javaslatát az ügyfélnél. A tréningekre jellemező jó hangulat és humor segíti a tanulást, és gyakran tapasztalom, hogy a résztvevők szinte észre sem veszik, hogy egy oktatási nap milyen gyorsan eltelik.

Továbbá az is fel tud tölteni, amikor az ÖtletBáron vagy szakmai konferencián a tanácsadók odajönnek hozzám és megköszönik a munkámat. Van egy kedves történet, amit szívesen elmesélek nektek. Egy Aegon Vitál Max bevezető oktatáson egy tanácsadó megmutatta az „eredményjelző” táblájukat és ténylegesen láthattam, hogy az alig egy hónappal ezelőtti képzést követően ő a legeredményesebb az ügynökségen. Nekem a társterületekkel karöltve az a feladatom itt az Aegonnál, hogy segítsek elindulni a tanácsadóknak az itteni karrierjükben, és hozzásegítsem, hogy meg tudják keresni az első 500 000 forintjukat. Természetesen a mentoraik, a menedzsereik és az ügynökségvezetőik is odateszik mellé a szükséges munkát, de érzem, hogy szerepem van ebben a sikerben, és ezt élvezem. Magamról pedig azt szoktam mondani, hogy nekem kék vérem van. Imádom az Aegon-t, és sokat köszönhetek a vállalatnak!

Sok motiváló dolgot mondtál a tréningekről. Szerinted miért érdemes ma egy fiatalnak az Aegon-t választania?

Amikor belép valaki frissen a szakmába, akkor van benne egy bizonyos fajta félelem, de ez érthető is, hiszen nincs tapasztalata pénzügyi területen, vagy korábban nem dolgozott vállalkozóként. Éppen ezért szoktam a célkitűzés, a motiváció, és az önbizalom növelés témáját belecsempészni a tréningekbe. Az önbizalom fejlesztése ugyanis minden szakmában elengedhetetlen, és ez itt sincs másként. És, hogy miért lépnek be ide az emberek? Pénzért, hiszen szeretnénk megélni, szeretnénk jobban élni. Ugyanakkor a beszélgetések során kiderül, hogy valóban segíthetünk mások életét jobbá tenni.

Ez a szakma alapvetően arról szól, hogy embereknek segítünk tisztességes megélhetést biztosítani például a nyugdíjas évekre. Tudunk segíteni a tragédiák esetében is, ahol a meglévő életszínvonal megtartásában nyújthat nagy segítséget egy biztosítás. Rengeteg embert, sok különböző élethelyzetet tudunk megismerni, annál pedig nincs szebb, amikor hozzájárulhatunk emberi célok eléréséhez. A személyre szabott megoldásaink valóban hosszú évekig meg tudják alapozni a biztos jövő gondolatát. Termékpalettánk kifejezetten széles, rengeteg dolgot tudunk ajánlani az ügyfeleknek. Szívesen beszélek haza is, hiszen az oktatási rendszerünk végtelenül gyakorlatias. A támogatási rendszerek anyagi és szakmai tekintetben is nagyon erősek. A megfelelő honorálás pedig egy bizonyos teljesítménynél már valóban európai szintű megélhetést tud nyújtani.

Kiemelt téma számodra a gondoskodás és a felelősségvállalás. Szerinted miért igazán fontos ma biztosítani magunkat?

Ahogy említettem már, vannak előrelátható és előre nem látható események. A jelenlegi helyzet szerint 65 évesen mehetünk nyugdíjba, de ha van egy hároméves gyermekem, akkor láthatom, hogy 15 év múlva fontos lesz gondoskodnom a taníttatásáról. Sajnos a mindennapokban olyan ház körüli balesetek is megjelennek, amelyek elkerülhetetlennek, de nem hagyhatjuk figyelmen kívül őket. A szív- és érrendszeri vagy daganatos betegségek is a semmiből jelenhetnek meg az életünkben. A tanácsadó feladata, hogy bemutassa, hogy ezekre a helyzetekre miként képesek tudatosan felkészülni az ügyfelek.

Ha úgy érzed, hogy szívesen kipróbálnád magad köztünk, lépj és vedd fel velünk a kapcsolatot:  https://lepj.aegon.hu/regisztracio