Tartalmas beszélgetést folytattunk Szabó Lászlóval, aki a Tiszahát Értékesítési Ügynökség menedzsere és az Aegon Karrierprogram oszlopos tagja!

 

Milyen úton jutottál el az Aegon Biztosítóhoz?

18 évnyi, saját élelmiszerboltok üzemeltetésének tapasztalatával, majd értékesítési, vállalkozói évekkel a hátam mögött érkeztem az Aegon Biztosítóhoz. Mivel az iskolai végzettségemet követően mindig vállalkozóként tevékenykedtem, ezért kerestem azokat a lehetőségeket, ahol mindezt folytatni tudom. Elsődleges szempont az egzisztencia megteremtése volt számomra, hiszen van egy családom, három gyermekkel, de fontos volt megtalálnom azt a lehetőséget, amiben érvényesülni is tudok. Azt már tudtam, hogy az előző vállalkozásom során országos sikereket értem el, és hálózati vezetői szintig jutva közel 250 főt vezettem. Hiszek az elemzésben, hiszek a számok világában, így amikor az Aegonhoz kerültem, akkor is pusztán ennek tisztázását kértem a vezetőmtől. Természetesen akkor még kevés tapasztalatom volt, de azt tudtam, hogy az Aegon lakásbiztosítása a legjobb a piacon. Így ezzel a termékkel indultam el az értékesítői utamon. Havonta 20-25 lakásbiztosítást is meg tudtam kötni, mindezt hosszú hónapokon át sikerült teljesítenem. Ekkor az igazgatóm felhívott, hogy menjek be hozzá egy beszélgetésre. Itt került először szóba, hogy vezetőképzéseken kellene részt vennem. Így a Holnap Menedzsere Programba bekerülve váltam menedzserré, és innen komoly támogatást kapva kezdtem anyagilag helyre rázódni a válság okozta hatásokból. Ettől fogva el tudtam fogadni és hinni, hogy a munkámnak van értelme és értéke. A biztosítások kapcsán célom volt, hogy leküzdjem azokat a negatív tapasztalatokat, amikről sokan beszélnek, ha szóba kerül egy biztosító. Az első pillanattól kezdve szeretném megfehéríteni ezt a szakmát, és hinni azt, hogy amikor ott vagyok az ügyfélnél, akkor a tőlem telhető legtöbbet kapja mindenki. Úgy gondolom, hogy aki nem jár el ebben tisztességesen, azzal nem is szeretnék együtt dolgozni. Jelenleg több mint 20 emberem van, akivel dolgozom.

Sok mindent említettél az előzőekben, de érdekelne, hogy a jelenlegi karrierprogramról milyen fontos információkat osztanál meg velünk?

Három éve lettem menedzser, és azt követően elmaradt a folytonosság, ami egy nehéz időszak volt számomra. Magam is éreztem, hogy hirtelen váltam menedzserré. Szerencsére már nem sokkal ezt követően elindulhatott az Aegon Talent Program. A programban elsősorban pszichés, emberközpontú dolgokkal foglalkoztunk. A kommunikáció és a stresszkezelés témakörében különösen éreztem, hogy óriásit kell változnom, hiszen nem ugyanúgy működik mindenki, ahogy én. Menedzserként viszont már kiemelt figyelmet kell fordítani a személyiségre. Minden tanácsadó működését szükséges ismernem és azt a kommunikációs stílust kell használni, amellyel a leghatékonyabb eredményeket érhetjük el. A Sárosi Zsike (szerk.: korábbi interjúnk Zsikével itt érhető el: link) által vezetett fejlesztésekben nagyon sokat változtam, ennek köszönhetően sokkal gördülékenyebben módon tudtam kommunikálni és ennek hála jöttek az eredmények is. A személyes tanácsadói egyeztetések sokat segítettek, így hétről hétre előre tekinthettünk, hogy miként lehetünk jobbak. 

Mi lesz a következő lépcsőfok? Mik a terveid a jövőre nézve?

Van egy olyan mondásom, amelyet szeretek hangoztatni, ez pedig az alábbi: „A gyertyám fénye nem halványul attól, ha másokat is meggyújt.” Úgy gondolom tehát, hogy a kinevelői menedzserség útjára szeretnék lépni. Elindultam a Holnap Vezetője Programban, amelyben olyan segítséget kapok az Albert Attila vezette képzésben, ahol látom, hogy mire létfontosságú figyelni egy kezdő menedzser esetén. Az egyensúly megteremtése itt is elengedhetetlen, ahogyan a kontroll beépítése is. Itt még erőteljesebben megjelenik az időgazdálkodás, a következetes munka és a rendszerek alapos ismerete. Ez már a korábban említett céljaimmal esik egybe, amely a szakma fehérítését tűzi ki céljául. Ez nekem végképp nem anyagi kérdés. Tudom, hogy jó irányt képviselek és 45 évesen is úgy gondolom, hogy a munkám eredménye hatással van a jövőnkre. A legnagyobb siker valóban mindig az, amikor másoknak tudok segíteni.

Milyen közösségi élmények kötnek a munkán túl is az Aegonhoz?

Meg kellett tapasztalnom, hogy mennyi érdekbarátságom volt a múltban, itt azonban azonnal úgy éreztem, hogy itt nem csupán munkaerő, hanem ember is vagyok. Ez segít tisztességesen és becsületesen ellátni a feladatomat. Egyszer Dr. Kepecs Gábor (szerk.: Az Aegon egykori elnök-vezérigazgatója) számára is feltettem a kérdést, hogy miért érdemes itt vezetővé válni. Akkor azt a választ kaptam, hogy sokan visszatérnek a céghez korábban távozott vezetők, mert érzik, hogy itt tényleg számít az ember. Ez bennem akkor nagyon mély nyomott hagyott. Abban a karrierprogramban, amiben részt veszek, mindezt meg is tapasztalom. Napi szinten kommunikálunk a társakkal, őszintén segítünk egymásnak. Én ugyanis nem leszek kevesebb attól, ha ő előttem végez. Mindenkitől tanulhatok, és bátran mondhatom, hogy úgy érzem, hogy kaptam egy második családot az Aegon kötelékében.

Miért ajánlanád valakinek, hogy csatlakozzon az Aegon közösségéhez?

Sokat töprengünk a különböző generációk igényein, és azon, hogy mit tudunk adni számukra. Rá kellett jönnünk, hogy a hibát mi követjük el és nem ők, hiszen más korban nőnek fel és ehhez nekünk bizony alkalmazkodnunk kell. Én úgy vettem észre, hogy a fiatalok szeretnének dolgozni, bizonyítani, de szükséges számukra az élmény. Amiben pedig sikerül őket megmozgatni, abban hihetetlen erővel lesznek képesek tevékenykedni. Azt tudom tehát üzenni nekik, hogy önállóan, kreatívan teremthetnek olyan értékeket, amely nem sok helyen adódik az életében. Ebbe persze bele kell tenni a tanulást, de én 40 évesen is megcsináltam, és ennek meg is lett az eredménye! Ha mindezt valaki hasonlóan képes végig vinni, akkor a siker útja itt ki van kövezve! Olyan karrierprogram, ami itt van, úgy gondolom, hogy máshol nem található Magyarországon. Éppen ezért azt mondom ma a fiataloknak, hogy bátran vállalják ezt a szakmát. 

Szerinted miért elengedhetetlen ma különböző biztosításokat kötni?

Gyakran mondom az interjúk során is, hogy nem kell, hogy valaki ismerje a szakmát, de egyet biztosan tudunk: mindenkinek vannak értékei. A család, a lakás, az autó és minden más, ami nekünk fontos. Úgy gondolom, hogy minden élethelyzetre tudunk megoldást nyújtani. Különösen a kockázati életbiztosítások mutatják meg, hogy a családok átlagos életvitelét nem lehet könnyedén szó nélkül hagyni. Van ugyanis számos előre nem látható és előre látható esemény, amelyre érdemes bebiztosítani magunkat. Ahogy szoktam mondani: a jelen döntése, a jövő következménye. Azért ajánlom az Aegon termékeit, mert tiszták, egyenesek, átláthatók és korrektek. Bízom, benne hogy lehetőségünk adódik minél többek számára bemutatni azokat.

Ha úgy érzed, hogy szívesen kipróbálnád magad köztünk, lépj és vedd fel velünk a kapcsolatot:  https://lepj.aegon.hu/regisztracio