Gyarmati Borival és Járai Dórival beszélgettünk, akik a létszámfejlesztési csapat kitűnő munkatársai. Mind a ketten komoly tapasztalattal rendelkeznek a toborzás és kiválasztás témakörében, amely minden cég életében kiemelt feladatot jelent a XXI. században. Bori és Dóri személyes tapasztalataikat és élményeiket osztották meg velünk az interjúban.
Hogyan kerültetek kapcsolatba a biztosítóval?

J.D.: Eredetileg más területen végeztem, és dolgoztam; pedagógus és válogatott sportoló voltam. Ezt remekül össze tudtam egyeztetni akkoriban. Azonban a második gyermekem születésekor már úgy gondoltam, hogy érdemes lenne váltani. Kifejezetten vonzott a szabadon, alkalmanként akár egy kávézóban is végezhető munka gondolata, ahol emberekkel tudok foglalkozni. Mindig irigyeltem azokat, akik így dolgoztak. Így választottam végül a HR mesterszakot, amelyet a második gyerekem születése után végeztem el, amíg otthon voltam. Az Aegon Prémium csapatába éppen ekkoriban kerestek a végzettségemnek megfelelő, de még tapasztalattal nem rendelkező személyt. Ez azért volt fontos, mert a toborzás kapcsán nem berögződött szemléletmódot kerestek, ugyanakkor a frissen megszerzett szaktudás kellett és előny volt, hogy rendelkezem már munkaerő-piaci előélettel. Az itt szerzett rutint napjainkban is hasznosítom a menedzsereinkkel való közös munka során. Tudom, hogy mire van szükségük, hogy minél sikeresebbek lehessenek, illetve az egyetem után frissen elvégzett coach képzés hozzásegít ahhoz, hogy úgy tudjak kommunikálni velük, hogy ezt a fejlesztő szándékot ne külső kényszerként éljék meg. Ezt követően adódott lehetőségem az Aegon létszámfejlesztési hálózatában folytatni a munkát.

Gy.B.: A HR területe a pályaválasztás kapcsán véletlenül talált meg engem, egy ismerősöm ajánlotta számomra a HR szakot, hiszen jól ismerte a nyitott, az emberek felé kíváncsi, beszédes személyiségemet, így kezdtem meg a tanulmányaimat a Szent István Egyetemen. A főiskola alatt is dolgoztam, irodavezetőként HR típusú feladatokat is elláttam. A főiskola befejezése után HR generalistaként kezdtem el a szakmai pályámat, egy nagy értékesítési cégnél, amelynek szintén hatalmas hálózata volt. Értékesítői hálózatokban szerzett több éves tapasztalatszerzés után egy konkurens biztosítónál dolgoztam a jelenlegi munkámhoz hasonló pozícióban. Ennek, a közel 10 éves releváns munkakörben szerzett tapasztalatszerzésnek köszönhetem, hogy bő három évvel ezelőtt az Aegon létszámfejlesztési szakértői csapatában kaptam lehetőséget dolgozni.

Mivel foglalkoztok jelenleg a hétköznapokban?

Gy.B.: A mi munkánk, hogy toborzás kiválasztás és beillesztés területén támogassuk a hálózatot. Hálózatfejlesztési szakértőként dolgozunk, és feladatunk, hogy vezetőkkel, menedzserekkel és igazgatókkal együttműködve megfelelő embereket válasszunk ki az adott pozícióra. Segítjük őket abban, hogy miként is kell a toborzás kiválasztás gyakorlati részét tervezni és működtetni. Ez egyre nagyobb kihívás, különösen az értékesítés területén.

J.D.: Kiemelt feladatunk még az új menedzserekkel való foglalkozás. Őket kell tulajdonképpen megtanítani erre a szakmára, a régebbi menedzsereket pedig folyamatosan fejleszteni.

Gy.B.: Fontos még elmondani, hogy mi fejlesztő munkát is végzünk. Olyan hálózati anyagokat készítünk, ami segíti a hétköznapokat. Ezeket be is mutatjuk, hogy minél egyértelműbb legyen mindez a hálózat tagjai számára a gyakorlatban is.

Mi motivál titeket a jelenlegi munkátok során?

J.D.: Nagyon szeretem, hogy minden egyes nap más. Én nem tudom megunni az interjúztatást. Értékesítőkkel dolgozunk, értékesítőket toborzunk és vicces, hogy tulajdonképpen mi is azok vagyunk, csak mi a hivatást adjuk el a jelölteknek. Természetesen nem mindenkinek és nem minden áron, de igyekszünk kidomborítani az erősségeket. A menedzserek sikere és az új belépők száma nap, mint nap motivál. De a legjobb azt látni, amikor a belépőink sikeresek lesznek.

Gy.B.: Ahogy Dóri is mondta ez egy nagyon változatos, izgalmas szakma, pont ezért tartom különösen szerencsésnek magamat, hogy azt csinálhatom minden egyes nap, amit igazán szeretek. Ráadásul ezzel segítünk a jelölteknek megtalálni nálunk azt a pozíciót, melyben ők is hasonlóan érezhetik magukat hivatásukban. Lehet ez akár az Aegon karrierprogramja vagy a pénzügyi közvetítői tevékenység.

Milyen események és rendezvények vannak a hálózat életében, amit ti is nagyon magatokénak éreztek?

J.D.: Én a sportnapot imádom, itt a kollégákat teljesen más oldalról ismerhetjük meg. Olyanokkal is megismerkedhetünk, akikkel egyébként a hétköznapok során – a hálózatban –  nem találkozunk, de ott a pályán igen. Számtalan sportág közül választhatunk ilyenkor, és ez különösen élvezetes és izgalmas! Illetve amiről még nem esett szó az a konferencia, amiért mindannyian hálásak vagyunk, hiszen igazán nagyszabású esemény minden évben.

Gy.B.: Elsősorban nagyon szeretem, hogy az Aegon valóban olyan, mint egy nagy család. Így rendszeresek azok az események, ahol az a cél, hogy a kolléga azt érezze, hogy tényleg a csapat része. Az ÖtletBár vagy a Konferenciák valóban megadják azt a pluszt, amit nagyon sok álláskereső hiányol. Ezeken a rendezvényeken együtt vagyunk, egymástól inspirálódhatunk, motivációt, tudást kapunk a cég vezetőitől és meghívott előadóktól.

J.D.: Én pedig megtiszteltetésnek érzem, hogy a Karriernapunk háziasszonya lehetek. Az elsők egyike vagyok, akit az új belépők az Aegonhoz kötnek.

Egy fiatalnak miért érdemes az Aegont választania?

Gy.B.: Természetesen sokat gondolkodunk mi is az emberek megszólításán. Keressük azt a perspektívát, amiben minél hatékonyabban tudjuk megmutatni, hogy az Aegon ma mitől több, jobb és trendibb, mint mások. Örömmel tapasztaljuk, hogy sok fiatal jön hozzánk dolgozni, különösen az Y generáció tagjai közül. Egyre többen választják a szakmát és a mi cégünket! Kevés munkahely tudja megadni azt a fajta rugalmasságot, fejlődési és előrelépési lehetőséget, amit ma az Aegon kínál. Manapság mindenki sikeres vállalkozást akar indítani, ez azonban nagyon sok befektetéssel és kockázattal jár, nálunk bárki felépítheti a saját sikeres vállalkozását, úgy, hogy az Aegon áll mögötte. Gyakorlatilag minimális kockázattal egy jól jövedelmező vállalkozást tud indítani.

J.D.: És maga a karrier is ilyen. Sokan azt tapasztalják, hogy hiába küzdenek és tesznek meg mindent az előrelépés érdekében. Az Aegonnál viszont tényleg a bővülés a valós célunk, amit egy új generációs fiatal réteg bevonzása és kinevelése által szeretnénk megvalósítani.

Gy.B: Ezért is hoztuk létre karrierprogramunkat, cél, hogy hiteles, szakmailag kompetens, magabiztos vezetők dolgozzanak nálunk.

J.D.: Az is nagyon fontos, hogy ez a karrierprogram és az ezzel járó előrelépés valóban egy tervezhető, rövid, belátható folyamat. És nagy érv mellettünk, hogy itt tényleg működik a többet dolgozol, többet keresel gondolata. Itt van lehetőség a kitörésre.

Gy.B.: Ez valóban így van. Éppen a tegnapi napon interjúztattam egy bankban dolgozó fiatal hölgyet, aki nagyon motivált, terhelhető, de ahol jelenleg dolgozik, ott nincs esélye a valós előre lépésre.

J.D.: Így van! Itt viszont a rendszer és a támogatás mind megvan ahhoz, hogy valaki sikeressé váljon nálunk! Büszke vagyok én is olyan korábbi sikersztorikra, ahol valóban képesek voltunk az embereket erre a pályára hozni, akik azóta is megállják a helyüket. Éppen a napokban érkezett egy ilyen visszajelzés számomra az Aegon Prémium csapatából. Ez számomra nagyon fontos és különösen jól esik!

Ha úgy érzed, hogy szívesen kipróbálnád magad köztünk, lépj és vedd fel velünk a kapcsolatot: 
https://lepj.aegon.hu/regisztracio