Senki nem születik vezetőnek. Éppen ezért az a remek hírünk van, hogy a vezetés technikája számos módon elsajátítható és javítható. Korábban olyan könyveket mutattunk be, amelyekben alaposan körbejártuk azon emberek titkát, akik komoly erőfeszítés mellett jutottak fel a csúcsra. Ha pedig te is jó és eredményes vezető szeretnél lenni, akkor nincs más dolgod, mint biztosan megfogadni néhány hasznos tanácsot.

Hitelesség:

Egy kiemelkedő vezető esetében elengedhetetlen alapfeltétel, hogy a megfelelő szakmai tapasztalat rendelkezésre álljon a pozíció betöltésekor. Ezt a fajta hitelességet erősítheti, ha nyitott az új információk befogadására, képes meghallgatni kollégái javaslatait és mindezek mellett rendszeresen követi az aktuális híreket és szakirodalmakat a folyamatos önfejlesztés érdekében. Egy vezető rendelkezik a megfelelő szakmai jövőkép felvázolásával is, amely reális célok mentén, a feladatok pontos meghatározásával segíti a kollégák eligazodását a hétköznapokban. Ezen tulajdonságok bár első hallásra komplexnek tűnnek, de mégis egyaránt fontosak egy vezető életében.

 

 

Megjelenés:

A vezetők számára sarkalatos pontot tölt be a megjelenés, amely az öltözködésen át megannyi más elemet is magában foglal. A külső szemlélők gyakran ítélnek olyan jelekből, amelyek nem megalapozott háttértudásból, hanem előítéletekből táplálkoznak. Éppen ezért a kevésbé hivalkodó, de elegáns viseletek mindenképpen előtérbe kell, hogy kerüljenek egy-egy tárgyalást megelőzően. A megjelenés pedig nem csak az öltözékre, hanem az ehhez kapcsolódó haj -, ékszer – és egyéb kiegészítők viseletére is vonatkozik. A külcsín mellé viszont a közvetlen viselkedésmód párosítása is igazán lényeges.

 

 

Következetesség:

Az ígéretek be nem tartása jelentős morálromlást és legrosszabb esetben komoly válságot is jelenthet egy munkahelyi közeg életében. Egy vezető hosszabb távú sikerességének a kulcsa, hogy nem tesz olyan ígéreteket, amelyeket elérhetetlennek vagy betarthatatlannak érez, hiszen azzal kizárólag saját maga ellen fordíthatja alkalmazottait. A kiváló irányító számára sokkal inkább alapvető, hogy megtartsa ígéreteit és ezzel nyerje el beosztottai bizalmát. A kegyes hazugság bár sok esetben jobb megoldásnak tűnhet, hosszú távon mégis a visszájára fordulnak az ehhez hasonló esetek. Éppen ezért az együttműködésre és őszinte visszajelzésre építő kultúra kialakítása mindenképpen elsődleges célként kell, hogy szerepeljen a mindennapokban.

 

Erős kommunikációs készség:

A szónoklás, a magabiztos és összeszedett fellépés egy olyan folyamat eredménye, amely nem az egyik pillanatról a másikra zajlik le életünkben. Éppen ezért létfontosságú, hogy folyamatosan erősítsük kommunikációs készségeinket. A különböző beszédek előtt készítsünk rövid összefoglaló jegyzetet magunknak és akár a tükör előtt gyakorolva mutassuk be tudásunkat. Ezen folyamatok viszont komoly gyakorlást és energiabefektetést igényelnek. Az átütő hatással bíró beszédeket tartó emberek a szavak erejével képesek megtalálni az utat mások felé. Az erőteljes előadások segítenek abban, hogy motiváltan tartsuk kollégáinkat, környezetünket és felépítsük személyes brandünket is.

 

 

Időbeosztás:

Az idő menedzselése sokszor három labda egyszeri levegőben tartásához hasonlítható, de mégis egy olyan vezetői készség, amelyet tökéletesre kell fejleszteni a feladatok fel-halmozódásának megakadályozásához.

Egy jó vezető képes priorizálni a teendők között, amivel saját maga számára takarít meg időt, a másik szinteken lévő elfoglaltságokat pedig képes a munkatársak felé delegálni. Az időbeosztás működtetésében az írásos anyagok készítése és a rendszeres naplóvezetés nagy segítséget nyújthat, amelyet napjainkban akár már különböző online platformokon (pl.: Gmail calendar) is elkészíthetünk.

 

Te is szeretnéd vezetői szerepkörben kipróbálni magad? 

Vedd fel velünk a kapcsolatot!:

https://lepj.aegon.hu/regisztracio